marți, 15 aprilie 2008

MultiLevel Marketing – PRO sau CONTRA


Navigand pe Internet, pe diverse forumuri, am descoperit intamplator diverse comentarii asupra sistemelor multilevel-marketing. Mi-au atras atentia comentariile celor care sunt impotriva afacerilor MLM.

Ce spun practic anti-mlm-istii ?

O sa reproduc aici cateva din cele mai intalnite astfel de opinii. Potrivit anti-mlm-istilor, astfel de afaceri de distributie in retea nu reprezinta altceva decat o metoda prin care unii oameni nu au altceva mai bun de facut decat sa atraga niste naivi, acesti naivi sa atraga la randul lor alti naivi si tot asa mai departe.

Anti-mlm-istii sunt asa de « inteligenti » incat ei nu concep ideea ca cineva ar putea sa-i atraga in vreo ceva. Ei nu se considera in nici un caz fraieri sau naivi ( de fapt, cine se recunoaste chiar el ca este naiv ? )
si se declara triumfatori ca "nu au pus botul" sau "nu au muscat momeala" acestor oferte de afaceri piramidale dubioase.

De fapt, anti-mlm-istii au pus semnul egal intre afacerile MLM si cuvantul "teapa".

Iata doar cateva din etichetele puse MLM-ului de catre combatantii inversunati ai acestui sistem de afacere :

« prosteala ca la gradinita »

« sistem mizerabil – in care te folosesti de naivitatea altora »

“o gluma, o abureala pentru a pacali credulii, care sunt foarte multi”

“afaceri piramidale ilegale”

“atata vreme cat exista fraieri pe lume, vor exista si smecheri”

« motivatie ( intru lacomie ) si persuasiune
( intru manipulare ) »

« bun pentru visatori »

« bani multi se fac doar cu tepe mai mari sau mai mici »

« metoda de indoctrinare »

« imbarligi oamenii cu oportunitati mincinoase »

« sistem perfid de publicitate, cu agenti care sa minta alti oameni »

« o alta excrocherie de tip Caritas sau Delphinul »

« vanzare de vise »

« spalare de creiere »

« organizatii foarte profitabile, dar pe seama fraierilor »

« etc, etc, etc »

Eu am o fire foarte analitica si imi place sa gandesc si sintetic, astfel ca am cautat sa inteleg motivele reale pentru care exista astfel de opinii anti-mlm. Fara indoiala, aici este vorba de complexitatea extraordinara
a psihicului uman.

Anti-mlm-istii au pus deja niste etichete, insa dincolo de simplitatea acestor etichete in mod sigur se afla ceva mult mai complicat. Criticile indreptate impotriva MLM-ului sunt de mai multe tipuri si au la baza
mai multe motivatii. Exista o categorie mai aparte de critici, ceva mai cultivati, care analizeaza modelul matematic al planurilor de marketing practicate in afacerile in retea.

Potrivit acestor critici, planul de marketing al companiilor MLM este de fapt o schema piramidala mascata, in care cei putini, din varful piramidei, castiga multi bani pe seama celor multi, de la baza piramidei.
Deorece cei din varful piramidei sunt primii, ei sunt si cei care vor castiga. Cei de la baza piramidei nu mai au cum sa castige, pentru ca va fi imposibil ca si ei sa mai recruteze alti oameni, dupa spusele celor care critica MLM-ul.

Anti-mlm-istii diseca modelul teoretic piramidal, respectiv exemplul de calcul cu cei 5 oameni recrutati :

· Daca fiecare ar inscrie cate 5 oameni, pe nivelul 16 nici nu ar mai avea cine sa se inscrie
in piramida, in opinia lor, deoarece populatia globului s-a terminat.

· Anti-mlm-istii spun ca, potrivit acestui model piramidal, este imposibil ca o afacere MLM sa se dezvolte la infinit, fara ca cineva sa si piarda pana la urma.

Probabil din cauza asta sunt multi care asociaza MLM-ul cu o "teapa" sau inselatorie. Desigur, motivele pentru care multi oameni refuza ofertele MLM sunt diverse. Unii pur si simplu nu pot crede ca te poti imbogati din astfel de afaceri. Altii nu agreeaza ideea de a fi recrutati de cineva, apoi sa recruteze si ei alti oameni. Altii nu poseda pur si simplu rabdarea necesara pentru a dezvolta o afacere MLM.

Altii se tem ca acest "lant" sa nu se rupa si afacerea sa se prabuseasca. Unii chiar au incercat o afacere MLM, un timp oarecare ( nu prea indelungat ), apoi au ajuns ei la concluzia ca "nu a functionat". Deci, daca nu a functionat, nici nu are cum sa mai functioneze in continuare, dupa parerea lor.

Altora nu le place ca trebuie sa participe la tot felul de intalniri sau conferinte dubioase, cu "pinguini" care aplauda. Altora nu le place ca trebuie ( in opinia lor ) sa vanda vise altor oameni. Altii se tem de NU-urile intalnite atunci cand incearca sa recruteze pe cineva in MLM. Altora nu le place sa vanda ( desi in MLM-ul pur asa ceva nu este necesar ).

Practic, este imposibil sa inventariez toate motivele care ii fac pe unii oameni sa refuze afacerile MLM.

De ce multi oameni eticheteaza afacerile MLM ca pe ceva NEserios ?

O parte din motive ar fi cele descrise mai sus.

Si totusi, care este adevarul despre MLM ?

Am citit mai demult o carte despre MLM ( "Rentabilizarea comertului in retea" , de Peter Clothier si Trevor Lowe).

Este o carte care cuprinde cele mai eficiente tehnici de marketing in retea, specificand acolo ceva foarte clarsi foarte realist, inca de la inceput .

Potrivit celor doi autori ( si nu numai ), cel care doreste sa inceapa o afacere MLM trebuie sa tina seama de 2 aspecte esentiale :

1. in afacerile MLM poti sa castigi foarte multi bani

2. in afacerile MLM nu castiga toti oamenii

Ambele variante sunt la fel de adevarate.

Desigur, trebuie sa intelegem exact de ce sunt adevarate. Pentru ca varianta 2 isi are intradevar corespondent si in realitate, anti-mlm-istii s-au grabit sa declare ca, de fapt, cauza esecului in MLM este chiar sistemul MLM. Deoarece multi oameni au incercat MLM-ul dar nu au avut si succes, concluzia anti-mlm-istilor este ca MLM e doar o vanzare de vise, o iluzie sau pur si simplu o pacaleala.

Pe un site in limba engleza ( tot anti-mlm ) am vazut candva o lista cu peste alte 1000 de activitati
( fara nici o legatura cu MLM-ul ), activitati care cica iti pot aduce un venit pasiv ( adica acei bani pe care sa-i castigi chiar si dupa ce tu nu mai vrei sa te ocupi de acea activitate ).

Potrivit autorilor acelui site, daca vrei sa castigi bani ( fara sa intri in nici un MLM ) astfel incat sa nu mai fie nevoie sa mergi nicioada la serviciu, e suficient sa pornesti cu o investitie de macar 1000 $ ( suma accesibila pentru occidentali) si sa te ocupi de o afacere intradevar « serioasa »,
una din cele enumerate pe acel site.

Intrebarea este :

Daca acele oportunitati ( care NU sunt MLM, deci, sunt “serioase” ), chiar iti pot aduce acei bani incat sa nu mai ai nevoie de serviciu, de ce nu se apuca toti de ele, sa castige bani seriosi si sa nu mai mearga nimeni la serviciu ?

E clar ca oamenii pot inregistra esecuri in orice fel de afaceri ( fie ele MLM sau nu ).

Asta vroiau sa spuna Peter Clothier si Trevor Lowe, in cartea lor.

Succesul sau esecul unei afaceri nu depinde de sistemul acelei afaceri, cat depinde de cel care porneste afacerea respectiva.

Si totusi, daca pun un anti-mlm-ist sa explice foarte detaliat de ce MLM-ul este o pacaleala, explicatiile lui se vor opri la nivelul unor simple etichete :

"Este o schema piramidala, cei putini din varf castiga, cei de la baza piramidei pierd, multi au incercat dar au pierdut, atragi niste fraieri, pe care-i pui sa recruteze alti fraieri, mai devreme sau mai tarziu astfel de scheme se vor prabusi, daca ar fi adevarat s-ar imbogati toti, etc, etc ".

De fapt, daca observi cu atentie, este o eticheta foarte simplista. Daca stai si analizezi foarte bine,
MLM-ul este mult mai complicat decat poate teoretiza oricine ( mlm-ist sau anti-mlm-ist ). Daca ar fi sa dam crezare etichetei puse de anti-mlm-isti, deoarece MLM-ul are o vechime de peste 50 ani, in acest moment,
incepand de la pruncii ce abia se nasc si terminand cu batranii de peste 90 sau 100 de ani, toti, dar absolut toti, ar trebui sa fie deja recrutati intr-o afacere de comert in retea ( MLM ).

Au trecut deja 50 de ani si sistemele MLM inca nu s-au prabusit, oare de cate zeci sau sute de ani va mai fi nevoie ca sa se intample asta ?

Si totusi, ce le scapa celor care critica sistemele MLM ?

Enumar doar cateva din aspectele pe care anti-mlm-istii nu le-au luat in calcul :

- complexitatea extraordinara a psihicului uman

- dinamica populatiei mondiale

- diversitatea planurilor de marketing

-vechimea sistemelor MLM ( zeci de ani )

- evolutia tehnologica ( aparitia Internetului a facut posibil ca multe metode in MLM sa se imbunatateasca )
- etc, etc.

La o privire mai atenta a piramidei, poti observa ca modelul piramidal este doar...teoretic.

Ceea ce se critica este de fapt teoria piramidei. O sa fac o comparatie, ca sa fiu inteles mai bine.

Sa spunem ca cineva nu doreste cu nici un chip sa se casatoreasca, pentru ca, asa cum a dedus din informatiile despre casatorie, aceasta inseamna obligatii, certuri, lipsuri, etc. Mai mult, va spune dinainte ca mariajul va fi doar un lung sir de probleme, pentru ca asta a dedus din ceea ce a citit sau auzit.

Adica va critica ceva ce inca nu exista, pentru ca nu are cum sa stie dinainte exact cum va fi propria lui casatorie.

Adevarul este ca piramida perfecta NU s-a format NICIODATA, in nici o afacere MLM.

Si nici nu este posibil sa se formeze o piramida perfecta.

Modelul cresterii exponentiale este doar educational, in scopul de a se intelege mai bine cum poate evolua o afacere MLM. Teoria este teorie, iar realitatea este realitate.

E ca si in povestea cu drobul de sare. Anti-mlm-istii critica degeaba piramida care niciodata nu a existat.

DE CE nu se poate forma o piramida perfecta ?

Simplu :

Pentru ca nici oamenii nu sunt perfecti. Oamenii nu sunt niste roboti, construiti toti dupa acelasi tipar.

Oamenii nu pot desfasura o activitate in acelasi ritm, toti. Nici macar un individ, luat ca atare nu poate sa munceasca la fel, in fiecare zi. In momentul in care un om, sa spunem, decide sa inceapa o afacere MLM,
intervine o diversitate infinita de factori care ii pot influenta evolutia in acea afacere MLM.

Si aceasta interventie de factori are loc in decursul timpului, intr-o alta diversitate infinita de moduri.

Este imposibil sa poti oferi un model, chiar si teoretic, al evolutiei unui proaspat afiliat intr-o afacere MLM ( "piramidala"... ). Unii oameni incep cu un entuziasm foarte mare, care poate sa scada in timp, nu neaparat din cauza ca succesul intarzie . Sunt multi oameni care esueaza si in afacerile clasice, nu numai in MLM, si nu din cauza afacerii sau a sistemului, ci din cauza lor. Unii oameni pur si simplu se plictisesc mai repede, altii sunt dotati cu mai multa rabdare.

Unii isi mentin entuziasmul cateva saptamani, altii cateva luni, altii cativa ani, iar altii doar cateva zile. Unii sunt mai motivati, altii sunt mai putin motivati. Unii pot lucra 1 ora pe zi, altii 2 ore, altii 5 ore
sau chiar si toata ziua. Se poate intampla ca unii sa plece in vacanta pentru 2 zile, altii pentru o luna, iar altii deloc. Unii isi doresc mai mult sa castige bani multi, altii mai putin. Unii se multumesc cu 50 de dolari, altii nu se lasa pana nu castiga mii de dolari.

Unii au mai multa perseverenta, altii mai putina. Unii se lasa influentati de alte pareri, altii isi mentin ferm convingerile. Unii se focalizeaza mai bine pe scopul lor, altii nu se pot concentra cu aceeasi intensitate.

Unii sunt mai creativi, altii mai putin creativi. Exista o infinitate de factori care tin de psihicul uman.

Acesti factori actioneaza in asa fel incat piramida perfecta niciodata nu se va forma.

Sa mai punem la socoteala si dinamica globala a populatiei ?

In fiecare zi se nasc alti si alti oameni. In fiecare zi mor alti si alti oameni. Populatia lumii, pe ansamblu, este in crestere. Numai in Romania, de exemplu, desi nu putem spune ca oamenii nu au si un acoperis deasupra capului, se construiesc in fiecare an cate alte 30 000 de locuinte.

La mijlocul secolului trecut, populatia lumii era de doar 1 miliard si ceva de oameni, iar astazi este de 4 ori mai numeroasa ( in octombrie 1999, populatia Terrei depasise 6 miliarde de locuitori ). Specialistii spun ca, in viitor, sporul anual va fi destul de ridicat ( 75-80 de milioane de locuitori pe an ), datorita uriasului potential de crestere acumulat de omenire. In ultimele secole sporul natural anual a crescut de la 3 milioane de locuitori in 1750 la 7 milioane in 1850, apoi 45 de milioane in 1950 . In acest moment, populatia lumii creste cu 212 000 de locuitori zilnic si 8800 de locuitori in fiecare ora !

Presupunand ca in fiecare minut alti 6 oameni intra in afaceri MLM ( cate 1 om la fiecare 10 secunde !!! ) rezulta ca afacerile MLM se pot dezvolta la infinit, fara sa se mai opreasca niciodata !

Gandeste-te acum la faptul ca, in MLM, cresterea nu este chiar exponentiala, asa cum este ea rezentata in teorie. Si acest lucru este cat se poate de POZITIV pentru evolutia afacerii MLM.

Faptul ca exista si o crestere liniara, nu 100 % exponentiala, inseamna ca, pentru cei care persevereaza
cu adevarat intr-o astfel de afacere, profitul nu se termina niciodata, el creste mereu, nu chiar exponential,
dar CRESTE, ceea ce nu se intampla in cazul unui simplu salariu, care ramane cam acelasi, pentru toata viata.

De fapt, cresterea in MLM este mai mult liniara decat exponentiala, astfel ca ea va continua la infinit.

Chiar si daca ne-am gandi la cazul absurd in care TOTI oamenii ar vrea sa intre in MLM, piramida perfecta tot nu are cum sa se formeze. Se construiesc doar niste ramificatii inegale, foarte schimbatoare in decursul timpului.

Cauza am descris-o deja : nu toti oamenii pot activa in acelasi ritm ( asa cum se intampla si in societate, de altfel ), populatia lumii este extrem de dinamica, etc.

De fapt, mi-am pus si eu de multe ori intrebarea :

« Ce s-ar intampla daca toti oamenii ar intra in MLM, exact conform calculului exponential ?

S-ar ajunge la acea prabusire a piramidelor, asa cum spun anti-mlm-istii ? »

Trecand peste faptul ca e absurd sa se intample asta, daca totusi s-ar intampla sa intre toti oamenii in MLM, in nici un caz NU s-ar prabusi piramidele, ci foarte multe firme de comert conventional s-ar reorienta cu toata seriozitatea catre sistemul MLM, deoarece le va fi mult mai usor sa foloseasca un sistem de marketing care si-a dovedit o eficienta cu totul si cu totul spectaculoasa. Activitatile de productie si servicii vor ramane cam aceleasi, insa segmentul comert se va reforma profund.

Si chiar daca acceptam absurdul situatiei in care TOTI oamenii ar intra in MLM, asta ar fi ceva excelent, pentru ca, pentru multi oameni, MLM-ul ar fi doar o a doua sursa de bani, pe langa profesia de baza.

Multi oameni ar merge in continuare la serviciu, chiar daca ar castiga destul si din MLM ( e foarte interesant ca exista in realitate si astfel de mentalitati, exista oameni care isi exercita profesia chiar din pasiune ).

Cei specializati pe comertul in sistem MLM vor putea activa in diverse firme MLM, cu diferite game de produse distribuite. Si tocmai diversitatea produselor oferite prin MLM va face posibil ca cei implicati in sistem sa castige bani frumosi din comertul in retea, prin mijlocirea schimburilor.

Ceva asemanator se intampla deja in comertul conventional. De exemplu, un comerciant de pantofi are si el nevoie, la randul lui, sa cumpere alimente din magazinul unui comerciant de produse alimentare. Iar patronul magazinului de produse alimentare are si el nevoie sa-si cumpere pantofi, din magazinul comerciantului specializat pe vanzarea de pantofi.

Asadar, mai simplu spus, daca s-ar intampla , prin absurd , ca toti oamenii sa intre in MLM, TOTI oamenii AR CASTIGA BANI si NIMENI NU AR PIERDE.

Pierd doar cei care renunta la activitatea MLM. Daca stam sa ne gandim bine, chiar societatea in care traim cu totii este o imensa “caciula” sau un imens MLM, in care banii se muta mereu dintr-un loc in altul.

Societatea este si ea ca un imens lant, iar fiecare om este doar o mica veriga din acest mare lant.

Banii se muta mereu de la o veriga la alta a lantului.

Societatea este si ea formata dintr-un numar urias de ramificatii, in continua schimbare, ca si la MLM.

Ce este de fapt angajatul care merge zilnic la serviciu ?

Este doar o veriga din lant, care isi primeste banii ( salariul ) pentru ca mai exista si alte verigi in lant.

Daca acest lant al societatii s-ar rupe sau nu ar mai fi, nu ar mai exista nici salariile. Angajatul trebuie sa munceasca zeci de ani ( pentru altii ), ca sa primeasca o pensie amarata. In MLM , daca muncesti cu toata seriozitatea timp de 5 ani, dupa doar 5 ani ai o renta cu mult superioara fata de o simpla pensie a unui simplu angajat.

Pentru ca , sa fie clar, pana acum nu a venit nimeni, dar ABSOLUT NIMENI, care sa spuna ca s-a ocupat timp de 5 ani de o afacere MLM, cate 2 ore zilnic, cu toata seriozitatea, si nu a castigat in final destul de bine.

Toti, dar ABSOLUT TOTI cei care spun ca au esuat in MLM, de fapt, nu au perseverat atat cat era nevoie sa persevereze. Ei doar au incercat afacerea, timp de cateva saptamani sau cateva luni. In cartea celor 2 autori mentionati mai sus se spune destul de clar : in MLM , daca vrei sa ai succes garantat, este OBLIGATORIU sa pornesti cu un plan pe termen lung ( cel putin 5 ani ).

De ce este nevoie de un plan asa de indelungat ?

Din cauza mentalitatilor extrem de diversificate.

Selectia celor recrutati in retea se face lent, oamenii sunt foarte diferiti intre ei si foarte complicati.

Bineinteles ca eu cunosc parerea acelor oameni care nu au rabdare. La fel de bine stiu insa ca sunt si oameni care au destula rabdare. Printre acesti oameni ma numar si eu.

Cineva spunea : « Secretul rabdarii este sa faci altceva intre timp ».

E ca si cum ai face o facultate, 5 ani.

Daca acum ai deja un serviciu, mergi la serviciu, dar fa-ti timp o ora zilnic pentru afacere, exact cum un student la fara frecventa isi face timp, in afara programului de serviciu, pentru studiu si pentru sustinut examene, vreme de 5 ani.

Daca acum inca nu ai un serviciu, apuca-te de o afacere MLM si persevereaza timp de 5 ani.

Cheltuiala e mult mai mica, stresul e mult mai redus, eficienta e mult mai mare decat atunci cand ai face o facultate.

Cei 5 ani ai afacerii sunt de nesiguranta ? Eu cred ca un student este mult mai nesigur ca , dupa terminarea celor 5 ani de studii, cu stres si multa cheltuiala, o sa-si gaseasca un serviciu pentru studiile lui superioare.

Din cate stiu eu, multi absolventi de facultate lucreaza pe posturi pentru studii medii sau nu lucreaza deloc. Sau nu activeaza in domeniul pentru care au studiat 5 ani.

· Gandirea obisnuita este : Cat castig eu acum ?

Raspunsul : Castig cat o sa castig si peste 5 ani, si peste 10 ani, si peste 20 de ani, pana la pensie,
daca nu fac ceva sa schimb situatia.

· Eu insa am extins gandirea: Intradevar, primii 5 ani vor fi de munca (lejera, fara stres) intr-o afacere MLM.

Dar cum va fi situatia mea financiara dupa cei 5 ani ?

Si crede-ma , am cautat in disperare, in toate locurile posibile, pe cineva care sa spuna :

"Am muncit 5 ani intr-o afacere MLM, timp de minim o ora zilnic, in fiecare zi, fara sa castig destul de bine ". O sa mai caut in continuare un astfel de om, dar nu cred ca il voi gasi vreodata.

Gasesc la tot pasul oameni incapabili sa persevereze, dar se plang mereu de insucces.

Si totusi, multi oameni sunt dispusi oricand sa incerce o afacere MLM, pentru ca majoritatea afacerilor MLM necesita o investitie foarte mica ( chiar si 10 euro sau 20 de euro ).

Pentru ca psihologiile oamenilor sunt extrem de diverse, unii nu vor accepta nici chiar acest mic risc,
altii insa il vor accepta.

In alte afaceri, considerate « serioase » de catre anti-mlm-isti, investitia poate fi de cel putin 1000 de euro.

Insa , chiar daca aceste afaceri sunt considerate serioase, tu ai risca acum 1000 de euro ?

Vezi ?

Din cauza asta intotdeauna vor exista oameni care sa se indrepte si spre afacerile MLM.

Chiar daca este considerat discutabil,de catre unii, MLM-ul reprezinta pentru foarte multi oameni o sansa de a porni o afacere cu foarte putini bani. Se stie deja ca foarte multe afaceri « serioase » ( adica fara legatura cu dubioasele astea de piramide…) dau faliment inainte de a apuca macar 5 ani de existenta.

Inseamna oare ca astfel de afaceri « onorabile » sunt niste tepe sau inselatorii ?

Este foarte interesant sa observi ca, desi MLM-ul este ceva mult mai serios si mai NEriscant decat Loto 6 din 49, foarte multi oameni baga destui bani la loto, in speranta ( intradevar naiva ) ca se vor imbogati rapid, fara munca. Sunt sigur ca destui anti-mlm-isti joaca bani la Loto 6 din 49.

Cine este mai naiv ?

Cineva care isi face un plan de afacere pe 5 ani, intr-o afacere MLM care nu necesita investitii, sau cineva care tot baga bani la loto, in speranta ca poate va castiga, daca va avea un noroc chior ?

MLM-ul nu este un joc, nici macar piramidal. In jocurile piramidale ai calitatea de jucator si intri cu bani, in speranta ca vei primi apoi mai multi bani. In afacerile MLM ai calitatea, in primul rand, de consumator al produselor distribuite de compania MLM pentru care lucrezi.

Banii ( foarte putini ) ii dai pe produse care iti sunt de folos, nu sunt niste bani aruncati in vant, ca la jocuri. Cei care intra in afacerile MLM si persevereaza nu sunt naivi ci, dimpotriva, oameni foarte inteligenti,
care stiu cu adevarat ce vor de la viata.

Ei stiu de la inceput ca intra intr-o afacere in care trebuie sa construiasca o retea de alti oameni
prin care sa fie distribuite produsele companiei, iar din rulajul total de produse al retelei primesc si ei un comision. MLM-ul este doar o alta forma de comert.

Ideea de a informa alti oameni pentru a-i recruta in reteaua mea o consider ca pe ceva firesc si de bun-simt, pentru ca asa functioneaza lumea afacerilor si a reclamei.

Anti-mlm-istii declara sus si tare ca pe ei nu-i fraiereste nimeni sa intre intr-o astfel de afacere.

Realitatea este ca deja sunt “fraieriti”, de alti comercianti.

Ia gandeste-te :

Chiar si anti-mlm-istii au vazut destule reclame la televizor sau in alta parte si au cumparat apoi din magazin diverse produse care nu le erau chiar necesare sau nu-si meritau banii, conform reclamei.

Chiar si eu recunosc faptul ca am fost atras de fel de fel de reclame si am cumparat ceva ce nu-mi era chiar necesar. Insa nu m-am grabit sa acuz pe nimeni. Asa functioneaza societatea.

Daca nu ar exista si comert, daca nu ar exista si reclama, daca nu ar exista si tot felul de sisteme de afaceri, banii nu s-ar mai putea misca mereu dintr-un loc in altul, iar muncitorii onesti ( verigi ale acestui lant imens ) nu si-ar mai primi nici ei salariile.

Poti da la cautare pe google : mlm lucrare de diploma.

Ei bine, da, o sa gasesti lucrari de diploma pe tema afacerilor MLM.

Cei care decid sa castige bani in afacerile MLM in nici un caz nu sunt fraieri, ci oameni dotati cu niste calitati deosebite si foarte necesare pentru a avea succes :

· ambitie, perseverenta, consecventa,

· rabdare, putere de munca,

· capacitate de comunicare, inteligenta,

· adaptabilitate, etc, etc.

Acesti oameni sunt perfect constienti ca afacerea lor nu va avea nici un succes daca vor recruta niste simpli naivi, ci vor reusi sa obtina profituri numai si numai daca vor recruta in reteaua lor alti oameni dotati cu cel putin aceleasi calitati ca si ei, adica oameni la fel de inteligenti, la fel de perseverenti, la fel de receptivi sau adaptabili.

Criticile anti-mlm-istilor aduse teoriei piramidei nu se sustin in nici un fel, ba chiar dovedesc o gandire foarte limitata. Pai , daca cei de la baza piramidei ar ajunge sa piarda, e logic ca aceasta piramida ar trebui sa se prabuseasca si VOR PIERDE SI CEI DIN VARFUL PIRAMIDEI.

Ori, acei oameni care decid sa obtina succesul intr-o afacere MLM pornesc cu gandul de a-si construi o cariera pe termen lung, pentru toata viata, o sursa continua de profit, care sa nu se mai termine niciodata.

Daca functionarea unei retele MLM ar inceta, din lipsa de oameni care sa mai fie recrutati, ar pierde TOTI, incepand de la companie si pana la cei care au initiat constructia retelei.

Asadar, afirmatia « Cei care au inceput castiga, iar ceilalti pierd » este simplista si nefondata.

Daca cei care incep mai tarziu nu castiga, automat ar pierde si cei care care au inceput mai devreme.

Realitatea este insa cu totul alta. Realitatea de pe teren indica tot mai multi oameni care incep sa castige bani frumosi in MLM. Cei care spun ca nu au succes sunt cei care nu si-au dat seama ca MLM inseamna un plan de actiune de cel putin 5 ani. Cei care pierd in MLM sunt cei care vor sa castige cat mai repede, cu efort cat mai mic.

Daca nu-i place cuiva MLM-ul, nici nu va agrea vreodata acest sistem.

La fel de bine stiu insa ca exista si oameni care inteleg bine astfel de afaceri si au dorinta puternica de a reusi si ei sa-si castige abilitatea si libertatea financiara in acest mod.

Daca si tu esti un astfel de om, daca faci parte din categoria celor care vor sa-si schimbe destinul, vino alaturi de mine, sa castigam impreuna bani.

Si in MLM se pot castiga multi bani. Mereu si mereu vei putea aduce oameni noi in reteaua ta, inscrisii tai vor putea si ei sa inscrie mereu si mereu alti oameni.

Reteaua ta va creste fara incetare, pe masura ce perseverezi. Si daca va creste reteaua ta, vor creste si profiturile tale, mereu si mereu. Nu vei avea un castig fix, asa cum are salariatul, ci vei avea un profit in continua crestere. MLM nu se termina niciodata, asa cum cred cei care au inteles gresit sistemul.

Pot sa afirm cu tot curajul din lume ca MLM-ul reprezinta cel mai accesibil si mai profitabil tip de afacere.

Nu o sa-ti dau iluzii. Iti spun dinainte sa te pregatesti pentru un plan de actiune de 5 ani. Gandeste-te ca incepi o facultate, iar castigul mare il vei incasa abia dupa ce termini cei 5 ani de facultate. Spre deosebire de studenti, in MLM o sa poti castiga bani si inainte de finalizarea celor 5 ani, poate nu imediat sume de mii de euro, dar o sa castigi.

In acest sistem am destula experienta si te pot ajuta. Metoda e foarte eleganta, nu mergi din usa-in–usa, nici macar nu e obligatoriu sa vinzi produse.

Iti faci un plan de activitate sistematica pentru o ora zilnic, chiar si doua ore.

Ce spui, a putea sa-ti dedici macar o ora din timpul tau zilnic, cate 360 de zile pe an, timp de 5 ani, ca sa-ti dezvolti o afacere prin care sa incasezi apoi profituri de sute si chiar mii de euro lunar, in continua crestere, pentru tot restul vietii tale ?

Daca raspunsul tau este DA foarte hotarat, te astept sa incepem afacerea.

Niciun comentariu: